Rafina




banner image
Rafina {noPicture}


ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΠΡΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΡΑΦΗΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μετά τις σημαντικές επιπτώσεις που είχαν οι πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018 στην περιοχή, παρουσιάστηκε η ανάγκη  μίας λεπτομερούς υψομετρικής αποτύπωσης των πρανών της περιοχής της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος για λογαριασμό του ΟΛΡ. Η κλίμακα της αποτύπωσης είναι 1:500 και ως περιοχή μελέτης ορίστηκε όλο το παραλιακό μέτωπο από το λιμένα Ραφήνας έως και το Κόκκινο Λιμανάκι και εντός της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα. 

Ολόκληρη η περιοχή μελέτης αποτελείται από κόλπους και κολπίσκους, με μικρές παραλίες ή βραχώδεις ακτές που στα δυτικά τους βρίσκονται απότομα σε κλίση και μεγάλα σε υψόμετρο και έκταση πρανή. 

Η πολυμορφία του προς αποτύπωση αντικειμένου (απόκρημνες πλαγιές, εναλλαγή κλίσεων, αρνητικές κλίσεις, δυσπρόσιτα σημεία)  κατέστησε αναγκαία την εφαρμογή διαφόρων μεθόδων αποτύπωσης σε συνδυασμό με τις κλασσικές μεθόδους αποτύπωσης (GPS,Total Station) .  

Έτσι, στο πεδίο η αποτύπωση των πρανών έγινε με χρήση σταθερού Σαρωτή Laser (Terrestrial Laser Scanner) , κυρίως στην περιοχή των πρανών στα δυτικά του Λιμένα, με χρήση φορητού σαρωτή Laser χειρός (Handheld Laser Scanner) και κλασσικές μεθόδους στην περιοχή στο Κόκκινο Λιμανάκι, και με φωτογραμμετρική μέθοδο με χρήση Drone στο υπόλοιπο και μεγαλύτερο μέρος της περιοχής μελέτης. 

Laser Scanner
Τα πρανή στα δυτικά του Λιμένα Ραφήνας είναι δυσπρόσιτα για μέτρηση με χρήση δέκτη GPS και η αποτύπωση με Total Station εκτός από ιδιαίτερα χρονοβόρα δεν είναι ικανή να αποδώσει ιδιαιτερότητες, όπως είναι οι αρνητικές κλίσεις και το ανώμαλο ανάγλυφο των πρανών, στο συγκεκριμένο σημείο,. Το σύνολο των πρανών αποτυπώθηκε πλήρως με πολλαπλά σκαναρίσματα με επικαλυπτόμενα τμήματα  σε διαφορετικές στάσεις του Laser Scanner. Σε όλες τις σκαναρισμένες περιοχές αποτυπώθηκαν κοινά σημεία του χώρου με το Total Station, έτσι ώστε τα σκαναρίσματα να ενωθούν σε ένα ενιαίο νέφος σημείων. 


Handheld Laser Scanner
Στο Κόκκινο Λιμανάκι κατά την περίοδο των μετρήσεων υπήρχαν στα πρανή καμένα  δέντρα που θα δυσκόλευαν την αποτύπωση με το drone, καθώς θα έκρυβαν το έδαφος. Αντίστοιχα οι κορμοί των δέντρων  θα δημιουργούσαν σκιές στην αποτύπωση με το σταθερό Laser Scanner, το οποίο θα έπρεπε να στηθεί σε πάρα πολλές στάσεις για να αποτυπώσει ωφέλιμη πληροφορία, κι έτσι η μετέπειτα επεξεργασία του θα ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη. Έτσι επιλέχθηκε για την αποτύπωση στα χαμηλά μέρη των πρανών και την παραλία η χρήση φορητού Laser Scanner χειρός (Handheld Laser Scanner) το οποίο και αποτυπώνει με πολλή μεγάλη ακρίβεια και πολύ γρήγορα, δίνοντας τη δυνατότητα στο χρήστη να αποτυπώνει μετακινούμενος εντός του θέματος, ξεπερνώντας έτσι τα εμπόδια που θα δημιουργούσε η χρήση ενός σταθερού scanner.

Drone Photogrammetry
Στις περιοχές ενδιάμεσα από το Λιμένα Ραφήνας και το Κόκκινο Λιμανάκι, όπου τα πρανή δεν καλύπτονταν από κατασκευές και δέντρα πραγματοποιήθηκε φωτογράφηση με drone με ταυτόχρονη αποτύπωση φωτοσταθερών. Έπειτα δημιουργήθηκε ορθοφωτοχάρτης και ψηφιακό μοντέλο εδάφους, με υψομετρική πληροφορία σε πολύ μεγάλη ανάλυση για το σύνολο της αποτυπωθείσας περιοχής. Η αποτύπωση με το Drone κάλυψε έκταση περί των 70 στρ. με έντονες κλίσεις και υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας έως και 25-30 μ. ψηλότερα που βρίσκεται η στέψη των πρανών.


 

 

Back